Wat is infraroodverwarming?

infrarood bijverwarming

Infraroodverwarming is elektrische verwarming. Door middel van straling wordt warmte afgegeven. Maar deze warmte is beperkt tot ongeveer drie meter in de omgeving van het paneel. Het verwarmt dus niet de hele ruimte. Daarom is infrarood bijverwarming en niet geschikt als hoofdverwarming.

Hoe werkt infraroodverwarming?

Bij infraroodverwarming wordt elektriciteit omgezet in (lange golf) straling. Dit is niet schadelijk voor de gezondheid. De straling is vergelijkbaar met de stralen van de zon. In de straling is het heerlijk warm en aangenaam, daarbuiten is het koud. 

infrarood bijverwarming

Wat is het verschil tussen verwarmen met gas en infrarood?

Bij het verwarmen met gas wordt koude lucht opgewarmd. De warme lucht stijgt op en duwt de koude lucht naar beneden. Daar wordt de koude lucht opgewarmd door de verwarming en stijgt weer op. De lucht in de ruimte circuleert en dit zorgt ervoor dat de ruimte helemaal wordt verwarmd. Infrarood verwarmt geen lucht maar voorwerpen en mensen in een straal van ongeveer drie meter. Verwarmde voorwerpen geven die warmte weer af aan de omgeving.

Is infraroodverwarming goedkoop?

Infrarood verwarming is goedkoper dan verwarmen op gas of elektrisch verwarmen. Dat komt doordat een infraroodpaneel alleen warmte afgeeft in de buurt van het paneel. Zodra je bij het paneel weg loopt, loop je de kou in. Infrarood is als bijverwarming het meest geschikt voor bijvoorbeeld thuiswerkers, die langere tijd blijven zitten.

De voordelen van infraroodverwarming

Een voordeel van infraroodverwarming is dat je alleen de omgeving verwarmt waar je bent. Dat bespaart energie. Ook nemen de panelen niet veel ruimte in. Ze zijn plat en hangen tegen de muur of aan het plafond. Ze hebben geen onderhoud nodig, geven geen stof af en maken geen geluid. De panelen zijn eenvoudig te monteren.

De nadelen van infraroodverwarming

Naast voordelen zijn er ook nadelen aan deze manier van verwarmen. Het verwarmt niet de hele ruimte. Als je veel loopt of bezig bent zal het niet voldoende zijn. Ook is niet elk plafond geschikt voor het monteren van panelen. Bij een plafond van gips is het verstandig om eerst advies te vragen.