Waarom dekbedovertrekken invloed hebben op de kwaliteit van slaap

dekbedovertrekken

Het is wellicht nog nooit in je opgekomen, en toch kan het waar zijn: dekbedovertrekken hebben invloed op je nachtrust. Wanneer we het hebben over een goede nachtrust, denken we vaak aan een degelijk matras en een goede bedframe. Dat is niet helemaal terecht.

Uiteraard zijn matras en bedframe belangrijk. Een slecht matras kan rugklachten veroorzaken en een zwak bedframe geeft je te weinig opties om te draaien. Deze twee factoren hebben dus zeker invloed op je slaap. Maar de dekbedovertrek – waar je elke nacht weer onder ligt – krijgt veel te weinig aandacht als het om de slaap gaat.

dekbedovertrekken

Materialen die ademen

Niets is belangrijker voor je slaap dan je temperatuur. We hebben het allemaal wel eens koud als we in bed gaan liggen, maar in principe hoor je gedurende de nacht warm te worden. Daarnaast is het belangrijk dat je ook weer niet te warm wordt. Een andere klacht is natuurlijk overmatige kou, want ook wanneer je het te koud hebt kun je niet goed slapen.

Het is belangrijk om te kiezen voor dekbedovertrekken in het juiste materiaal. Sommige materialen voelen heerlijk aan maar ademen gewoon niet genoeg. Synthetische stoffen ademen per definitie minder dan bijvoorbeeld katoen. Katoen is een goede stof om je huid en je lichaam de koelte te gunnen die het nodig heeft. 

dekbedovertrekken

Afmetingen van je dekbedovertrek

Een ander belangrijk aspect is de afmeting van de overtrek. Als deze te groot is, kun je met je ledematen vast zitten in de overtollige stof. Zijn ze overtrekken te klein, dan krijg je het misschien te warm. Kies dus altijd de goede maat!