Hoe kun je het geluid van een omvormer bij zonnepanelen tegengaan
Steeds meer woningen en bedrijfsgebouwen in Nederland worden uitgerust met een zonnepanelen installatie. Dat is goed voor de portemonnee en dankzij de subsidieregelingen in veel Nederlandse gemeenten is het een interessante investering. Toch hebben zonnepanelen tegenwoordig ook nadelen.
Een zonnepanelen installatie bestaat naast de grote zwarte- of blauwe panelen op het dak, ook over een zogenaamde omvormer. Zoals de naam al doet vermoeden, is de belangrijkste taak van een omvormer het omzetten van gelijkstroom in wisselstroom. De zonnepanelen wekken gelijkstroom uit zonlicht, terwijl het openbare elektriciteitsnet om goede redenen op wisselstroom is gebaseerd. Omvormers werken met zeer weinig verlies en de beste apparaten halen nu een efficiëntie van 99 procent. Dat betekent: slechts een honderdste van het gelijkstroomvermogen gaat verloren tijdens de ombouw, wat een behoorlijk goede waarde is (ter vergelijking: moderne dieselmotoren hebben een rendement tot 45 procent).
Waarom ontstaat er geluid bij een omvormer van zonnepanelen.
Alleen bij dat omvormen van gelijkstroom naar wisselstroom ontstaat warmte, en die warmte moet weg uit de omvormer. Daarom zijn de meeste omvormers uitgevoerd met een ventilator en hoe meer stroom er wordt opgewekt hoe warmer de omvormer wordt des te sneller de ventilator gaat draaien. Dat geluid omvormer zonnepanelen is soms hinderlijk en daar kun je wat aan doen.
Denk namelijk goed na over de plaats van de omvormer. Direct naast een slaapkamer is in verband van de herrie niet handig. Plaatsen op een warme zolder is ook niet altijd even handig omdat de omvormer zijn warmte dan niet kwijt kan waardoor de ventilator dus harder moet werken. Een kleine meterkast is voor een omvormer ook niet echt ideaal.
Gebruik micro-omvormers
Steeds vaker worden de zonnepanelen zelf voorzien van een kleine omvormer (ook wel micro-omvormer of Solar module genoemd). Hierdoor presteert het zonnepaneel beter omdat de panelen niet in serie meer zijn geschakeld, maar is ook de geluidsbron buiten en veel minder aanwezig. Zonnepanelen met een micro-omvormer zijn duurder in aanschaf maar verdienen zich zelf terug omdat ze indirect efficiënter kunnen omgaan met de opgewekte stroom. Een goede investering dus.