Het kiezen van goede leeslampen is van primair belang om gemakkelijk te kunnen lezen, zonder de ogen te vermoeien.

Het belangrijkste kenmerk dat leeslampen moeten hebben, is het gebruik van directe verlichting : het licht zal rechtstreeks op het te verlichten boek, tijdschrift of object wijzen, waardoor een heel duidelijk zicht mogelijk is. Omdat deze lampen vaak dicht bij het gezicht worden geplaatst, is het noodzakelijk dat ze worden afgeschermd en dat de lamp niet direct zichtbaar is om verblinding te voorkomen.

Heel handig in die zin is de verstelbare diffusor, waarmee je de positie van de leeslamp altijd kunt aanpassen aan verschillende behoeften. Of ze nu worden gebruikt voor professionele activiteiten of voor momenten van vrije tijd en ontspanning, er zijn verschillende lampen om aan de meest uiteenlopende behoeften te voldoen.

Een fundamenteel onderscheid dat gemaakt moet worden om beter te kunnen oriënteren, is om vast te stellen of de leeslamp wordt gebruikt voor werkzaamheden aan tafels of bureaus of voor een aangenaam moment van rust op de bank of fauteuil. In het eerste geval zullen we ons moeten concentreren op tafellampen, in het tweede geval zullen we vooral de vloerlampen beschouwen , maar ook enkele modellen wandlampen.

Onder de beste tafel leeslamp zijn er zeker die uitgerust met een beweegbare arm, die gemakkelijk kan bewegen om het hele vlakke oppervlak met direct licht te verlichten. Ze hebben het voordeel dat ze boven de te verlichten objecten kunnen worden geplaatst, waardoor hun helderheid optimaal wordt benut om een ​​uitstekend zicht te verkrijgen. In dit geval is het handig dat de diffuser verstelbaar is, zeker als je ze gebruikt om het computerscherm te verlichten: met dit trucje tijdens de aankoop kun je veel ongewenste schittering en reflecties op de monitor voorkomen.

De tafellampen staan ​​meestal op de grond, maar zijn ook verkrijgbaar in een terminalversie. Dit laatste is informeler en wordt vaak gebruikt voor werkomgevingen. De enige aandacht die nodig is, is gekoppeld aan de klem, die agressief kan zijn op sommige bijzonder delicate oppervlakken. Uitstekend geschikt voor verankering op glazen bladen, het moet met grotere voorzichtigheid worden gebruikt op gevoeliger oppervlakken. De stijlen van deze lampen sterk variëren: uitgaande van de klassieke industriële stijl gemaakt van metaal, eindigend met tafel verlichtingsarmaturen die rijk is aan design en de unieke gemaakt door belangrijke details, innovatieve vormen en sterke kleurcontrasten.