Groen dak: hoe werkt het en wat zijn de voordelen?

Hoewel het groen dak momenteel een hot topic is, komt het reeds voor op oude tekeningen van de Hangende Tuinen van Babylon en maakte het meer dan duizend jaar geleden deel uit van de architectuur van de Vikingen.

Sinds de jaren zestig wordt het in Europa gebruikt en sindsdien heeft het steeds meer terrein gewonnen tot het een internationale trend is geworden. Door aan te sluiten bij de esthetische waardering voor duurzaamheid, hebben veel mensen meer willen weten over dit type dekking.

Als u dus een perfect huis wilt dat de trends van het moment volgt, moet u dit artikel zeker volgen!

Wat is een groen dak?

Het groendak, ook ecologisch dak, vegetatiebedekking of tuinterras genoemd, is de toepassing van een vegetatielaag op een structuur die voldoende is voorbereid om deze te ontvangen, zowel bij conventionele daken als bij platen.

Dit landschap alternatief verenigt duurzaamheid, architectuur, design en nut. Het verfraait de plaats op een unieke manier, zorgt voor een grotere waardering van het onroerend goed en brengt verschillende andere voordelen met zich mee die in dit bericht zullen worden toegelicht.

Wat zijn de voordelen van de bouw van het ecologisch dak

Behalve dat het de woning op een unieke manier mooier maakt, heeft het aanbrengen van een vegetatielaag op het dak nog een aantal andere voordelen. Kijk hier eens naar!

Houdt regenwater vast

De vegetatie en de bodem helpen het regenwater af te voeren. Aldus dragen zij in aanzienlijke mate bij tot de vermindering van overstromingen en wateroverlast in steden. Het opgevangen water zal dienen om de planten water te geven – wat bijdraagt tot het duurzame systeem – en de rest kan nog steeds voor andere doeleinden worden hergebruikt.

Verlaagt binnen- en buitentemperaturen

Platen en dakpannen verspreiden hoge temperaturen op grote schaal. Het groendak daarentegen absorbeert ongeveer 90% meer warmte dan deze traditionele constructies.

Op die manier wordt de vorming van warmte-eilanden voorkomen en wordt de temperatuur op de bouwplaats gematigd gehouden, zodat de warmte ’s zomers niet kan binnendringen en ’s winters niet kan ontsnappen. Hierdoor wordt ook het energieverbruik verminderd, aangezien er geen airconditioning of verwarming nodig is.

Vermindert vervuiling

Hoe meer groene daken, hoe minder vervuiling! De vegetatie absorbeert koolstof en andere gassen die het gevolg zijn van verontreiniging en geeft zuurstof af aan de atmosfeer. Het groendak verbetert dus de kwaliteit en de vochtigheid van de lucht in het huis en in de omgeving.