Eigen vijgen kweken

Vijgen zijn een zeer veelzijdige vrucht die veel waarde met zich meebrengt, daarom zou het ook een geweldige vrucht zijn om zelf te kweken. Een vijgenboom geeft ook een exotische uitstraling aan de tuin door zijn grote bladeren. Maar om met succes een vijgenboom te laten groeien, moet je weten wat het seizoen gedrag van vijgenbomen is, de verschillende soorten vijgenbomen en wanneer de vijgen klaar zijn om te eten. Vijgenbomen verliezen hun bladeren tijdens het winterseizoen en ontkiemen meestal in de late zomer tot vroege herfst. Dit betekent dat sommige onderhouds taken tussen november en februari  moet gebeuren wanneer de boom ontspannen is.

Verschillende vijgen

Er zijn verschillende soorten vijgen die uit een vijgenboom kunnen groeien en sommige bomen kunnen op verschillende manieren groeien dan andere. Een voorbeeld van verschil in de vrucht is de keuze tussen een zoete groene vijg of een zoete donkere vijg. Bij het kopen van vijgenbomen kunt u ook kiezen voor bomen in verschillende stadia. U kunt investeren in reeds gekweekte bomen, beginnen met een jonge boom of uw eigen vijg planten om de boom te zien groeien. De bomen kunnen ook op verschillende manieren groeien, zoals de treurvijg die vrij groot wordt en goed zou passen in buitenterreinen.

Klaar voor het oprapen

Vijgen groeien op de top van de takken van het jaar ervoor en kunnen worden onderhouden door alleen de takken te snoeien die in het voorgaande jaar vrucht hebben voortgebracht om ruimte te maken voor een nieuwe vrucht. Een vijg mag alleen worden geplukt als hij behoorlijk rijp is, meestal in de nazomer rond augustus en september. Een vijg is rijp als hij donkerder wordt. Andere tekenen dat de vijgen klaar zijn om geplukt te worden is een zachte onderkant en soms een klein barstje in de vrucht. Sommige vijgenbomen kunnen in de winter opnieuw worden geplukt, maar de vijgen moeten op rijpheid worden gecontroleerd.