Dit zijn de voordelen van gloei en halogeenlampen in huis te vervangen met LED verlichting

led railspots

De laatste jaren stijgt LED verlichting in populariteit. Naast consumenten kiezen ook steeds meer bedrijven voor LED lampen. Maar wat zijn nu precies de voordelen bij het gebruik van LED lampen in vergelijking met gloei- en halogeenlampen? Hieronder overlopen we met jou de 5 grootste voordelen van LED verlichting.

led railspots

1) Besparing op energiekosten

Dit is waarschijnlijk niet de eerste keer dat je leest dat LED lampen heel wat minder stroom verbruiken, maar wist je ook dat het wel zo’n 90% scheelt ten opzicht van gloeilampen en halogeenlampen? Vervang dus snel al je gloeilampen en halogeenlampen in huis om aanzienlijk te besparen op je energiekosten.

2) LED lampen gaan veel langer mee

Wist je al dat LED lampen een veel langere levensduur hebben in vergelijking met gloeilampen, halogeenlampen en zelf spaarlampen? De gemiddelde levensduur van een LED lamp bedraagt tot wel 50.0000 branduren. In vergelijking is dat voor een gloeilamp rond de 1.000 uren, voor een halogeenlamp gemiddeld 2.000 uren en voor een spaarlamp ongeveer 5.000 uren. Als je dan even de berekening maakt dat je een LED lamp gemiddeld 5 uur gebruikt per dag met een gemiddelde levensduur van 30.000 branduren, zou je een LED lamp pas moeten vervangen na +-15 jaar. Bij het gebruik van een gloeilamp zou dit reeds na een halfjaar het geval zijn.

3) LED lampen blijven veel koeler

Je kent vast het probleem dat gloeilampen of halogeenlampen behoorlijk warm worden wanneer ze een tijdje branden. Dit is niet alleen onaangenaam wanneer je ze plots moet vervangen, maar door de hitte die ze afgeven ontstaat er een grotere kans op brand in je woning. Ze kunnen ook nare donkere plekken maken op je plafond of je muur. Ook daar is er een groot verschil met LED lampen. Deze blijven doorgaans namelijk veel koeler, zelf bij langer gebruik. Hierdoor is de kans op brand of dat je je vingers verbrand bij het aanraken van een LED lamp onbestaand.

4) LED lampen kan je kopen in verschillende kleuren en vormen

Enkele jaren geleden werd LED verlichting nogal vaak als ongezellig ervaring omwille van de koude witte kleur. Gelukkig is het tegenwoordig mogelijk om LED verlichting te kopen in allerlei verschillende kleurtemperaturen en kleuren. Zo kan je nu makkelijk de warme lichtkleur van een gloeilamp nabootsen met een LED lamp. Het grootste voordeel hierin is dat je LED verlichting tegenwoordig kan verkrijgen in exact de kleurtemperatuur en kleur die jij verkiest. Je vindt ze ook in verschillende uitvoeringen van de klassieke lampen bollen, tot complete LED railspots

5) LED lampen zijn beter voor het milieu

LED railspots en lampen verbruiken doorgaans veel minder energie en hebben daarnaast een aanzienlijk langere levensduur dan gloeilampen of halogeenlampen, waardoor ze bij uitstek veel milieuvriendelijker zijn. Bij de productie ervan gebruikt men ook veel minder schadelijke materialen. Dus bij het gebruik van LED lampen ben je ook bewust of onbewust het milieu een handje aan het toesteken.

De voordelen in een notendop

  • 1) Lagere energiekosten
  • 2) Langere levensduur
  • 3) Lagere temperatuur
  • 4) Beschikbaar in verschillende kleuren en vormen
  • 5) Beter voor het milieu