Bezwaar WOZ waarde aantekenen, kan dat?

funderingskoker

Elk jaar opnieuw wordt de WOZ waarde bepaald van de verschillende woningen die in Nederland zijn terug te vinden. Het spreekt voor zich dat de verschillende gemeentes alles in het werk stellen om die berekening zo correct mogelijk uit te voeren. Dit gezegd hebbende is het natuurlijk altijd mogelijk dat er een foutje in de berekening sluipt. In dat geval is bezwaar WOZ waarde aantekenen het overwegen waard. Voor heel wat mensen geldt dat ze niet goed weten hoe ze nu precies een dergelijk bezwaar kunnen aantekenen evenals wat nu precies de voordelen zijn die daaraan verbonden zijn. Dit alles en nog zoveel meer laten we je graag ontdekken op deze pagina!

Waarom bezwaar WOZ waarde aantekenen?

Laat ons in eerste instantie even kijken naar de belangrijkste reden waarom bezwaar WOZ waarde indienen een goed idee kan zijn. Elk jaar opnieuw geldt voor de verschillende gemeenten in Nederland dat ze de WOZ waarde berekenen van de woningen die erin terug te vinden zijn. Deze waarde die wordt berekend is belangrijk omwille van twee verschillende redenen, namelijk:

  1. Ze is bepalend voor de kosten die de eigenaar moet betalen;
  2. Ze is bepalend voor de potentiële verkoopwaarde; 

In eerste instantie betekent een hoger WOZ waarde dus met andere woorden dat je rekening zal moeten houden met flink oplopende periodieke kosten voor jou als eigenaar van de woonst. Dat geldt niet alleen voor de gemeentelijke heffingen en belastingen, daarnaast wordt er ook met deze waarde rekening gehouden bij het berekenen van de rioolheffing en waterschapslasten. Een beperkte WOZ waarde kan al deze kosten dus aardig binnen de perken houden. Dit is voor veel mensen een belangrijke reden om een bezwaar WOZ waarde in te dienen wanneer de berekende waarde volgens hen (veel) te hoog is gelegen. 

Een hoge WOZ waarde is niet alleen maar negatief 

Een hoge WOZ waarde is voor de meeste mensen  dus een reden om een bezwaar in te dienen. Je moet er echter rekening mee houden dat een hoge waarde niet alleen maar negatief is, integendeel. Ben je bijvoorbeeld van plan om binnen een afzienbare tijd jouw vastgoed te verkopen? Dan zal je kunnen vaststellen dat een hoger gelegen WOZ waarde zomaar kan leiden tot een hogere potentiële verkoopprijs. Het spreekt voor zich dat, dat alleen maar mooi meegenomen is. Denk dus zeker en vast altijd goed na voordat je bezwaar aan gaat tekenen tegen de voor jou berekende waarde.

Waar moet je rekening mee houden bij bezwaar WOZ waarde aantekenen?

Er zijn bij een bezwaar WOZ waarde aantekenen tal van verschillende niet onbelangrijke aandachtspunten waar aandacht aan moet worden geschonken. In eerste instantie is er de termijn waarbinnen dit dient te gebeuren. Met andere woorden, er moet binnen de 6 weken volgend op de datum van de WOZ beschikking een bezwaar te worden ingediend. Ben je te laat? Dan vervalt je recht op het aantekenen van bezwaar voor het jaar in kwestie. Hou er bovendien ook rekening mee dat de bezwaarprocedure in de praktijk afhankelijk is van de gemeente waarin je woont. Raadpleeg hiervoor altijd de bijlage die is terug te vinden bij de WOZ beschikking.