Architectuur is overal

Interieur 4

Van prachtige, enorme kerken midden in de stad tot moderne winkelcentra daar vlak naast. Alles dat is gemaakt, is van tevoren door iemand bedacht. Het begon met een idee, een vage schets. Daarna was het een gedetailleerde tekening gemaakt door een tekenaar. Na weken, maanden of zelfs jaren bouwen staat er uiteindelijk een gebouw. En dan moet de binnenkant nog. Al die ideeën over het interieur en exterieur van een gebouw komen van een architect. Een architect is iemand die gebouwen ontwerpt. Dat kunnen woningen zijn, winkelcentra, kantoren, etcetera. Elk gebouw begint met een schets die een architect heeft gemaakt. Die schetsen worden dan door andere tekenaars uitgewerkt tot gedetailleerde tekeningen.

Verschillende soorten architectuur

Er zijn heel veel verschillende soorten gebouwen, en dus ook heel veel verschillende soorten architecten. De een is gespecialiseerd in musea voor moderne kunst waarbij de meest uiteenlopende vormen en kleuren worden gebruikt. Een ander is gespecialiseerd in woningen of kantoren. Die laatste wordt een kantoor architect genoemd. Er zijn ook all-round architecten die zich bezighouden met heel veel verschillende dingen, maar iedere architect zal zo hun eigen ding, hun eigen specialiteit hebben. Zo zijn er ook architecten die zich alleen met het exterieur (de buitenkant) bezighouden, of juist alleen met het interieur (de binnenkant).

Kantoren zijn geen grijze hokjes meer

Soms klinkt het wel makkelijk, het ontwerpen van een ruimte. Denk maar eens aan een kantoor. Voor de inrichting heb je eigenlijk alleen wat tafels en stoelen nodig, toch? Daar zal een kantoor architect anders tegenaan kijken. Op kantoor moet er natuurlijk gewerkt worden en het liefst ook nog zo productief mogelijk. Een goed ontworpen omgeving kan daar veel aan bijdragen. Denk bijvoorbeeld aan genoeg frisse lucht of comfortabele stoelen. Daarnaast moet er ook gelegenheid zijn om te ontspannen op kantoor, of om even wat te bespreken met collega’s. En hoe zit het met al die felle plafondlampen die in je ogen schijnen? Een kantoor architect houdt zich daarmee bezig en denkt met je mee.